Пређи на главни садржај

Đorđije Rajković








Gdin Đorđije Rajković/ Mr Đorđije Rajković

Mr Djordjije Rajković (tehnolog u vinariji BUK) je rođen 1945. godine u selu Bukovik. Pošto je bio mlad, a voleo je poljoprivredu i voćarstvo, školovao se u poljoprivrednoj školi u Baru. Nakon toga, on je odlučio da ode dalje u svom obrazovanju i upisao je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu (R. Srbija), gdje je studirao na katedri za vinogradarstvo i voćarstvo. Nakon završetka fakulteta se vratio u Crnu Goru i radio je na jednom od najvećih projekata u poljoprivrednoj istoriji Crne Gore. On podiže vinograde u Ćemovskom polju, koje je bilo oskudno polje do tog trenutka. Svjetski banka, koja je bila investitor u ovom projektu, to ocjenjuje kao jedan od najuspješnijih projekata u koji je ova banka ikada ulagala. On je napravio novu plantažu grožđa od preko 2000 hektara. 1983. godini, pripremio je svoj Magistarski rad pod nazivom "Uticaj podloge na prinos i kvalitet vinove loze, na rast lišća, anatomske strukture, prinos grožđa i kvalitet italijanski rizling i ruže grožđa, na lokalitetu Horgoš-Subotica". Nakon magistarskih studija, objavio je više od 8 naučnih eseja. 1993. godini, on postaje izvršni direktor najveće fabrike vina u Crnoj Gori - Plantaže. Ostaje na toj poziciji sve do odlaska u penziju 2008. Dobitnik je prilično vrednih nagrada, kao što su: - 13. julska nagrada u 2003. godini - nagrada države Crne Gore; - Zlatna plaketa od Privredne komore bivše Jugoslavije 1983. godine - za projekat podizanja vinograda u Ćemovskom polju - Plaketa Privredne komore Crne Gore. Posle odlaska u penziju posvećuje svoj život u privatnoj proizvodnji vina iz sopstvenih vinograda u selu Bukovik. Zahvaljujući tome, porodica Rajković je jedan od najvažnijih proizvođača vina i rakije u Crnoj Gori danas.


Mr Đorđije Đoko Rajković (technologist in the winery BUK) was born in 1945 in the village of Bukovik. Since he was young, he loved agriculture and orcharding, he went to Agricultural High School in Bar. After this, he decided to go further and went to the Agricultural Faculty in Novi Sad (Serbia), where he studied on the department for viticulture and fruit growing. After finishing faculty Mr Rajković comes back to Montenegro and runs one of the biggest projects in the agricultural history of Montenegro. He raises vineyards in Ćemovsko polje, which was barren field up to that moment. World’s Bank, who was investor in this project, evaluates it as one of the most successful projects this bank ever invested into. Mr Rajković made a new grape plantation of over 2000 hectares. Ćemovsko polje - vineyards In the year 1983, prepared his Master thesis, called “Influence of the vine linings on the leaves growth, anatomic structure, grape yield and quality of the Italian Riesling and roses grape, on the locality Horgoš-Subotica”. After his master’s degree, he published more than 8 scientific essays. In the year 1993, he becomes the Executive Director of the biggest wine factory in Montenegro – Plantaže. He stays on that position all the way up to his retirement in 2008. Mr Rajković has won some pretty valuable awards, such as: - Award 13th July in 2003 – the country of Montenegro awards this medal for the remarkable results in the field of business someone is into. - Golden Plaque from the Chamber of Commerce of ex Yugoslavia in 1983 – for the project of raising vineyards in Ćemovsko polje - Plaque of the Chamber of Commerce of Montenegro. After retirement he dedicates his life to the private wine production from his own vineyards in the village Bukovik. Thanks to this, family Rajković is one of the most important family producers of wine and brandy in Montenegro today.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Marselan

Marselan (MNE) Marselan je crvena sorta grožđa nastala ukrštanjem Cabernet Sauvignon i Grenache Noir. Prvi put je uzgojen 1961. godine u blizini francuskog grada Marseillan po kome je i dobio naziv. Grožđe marselan daje vino srednjeg tijela sa finim taninima, dobrom bojom i karakteristikama trešnje i ribizle. Marselan BUK je proizveden od vrhunskog vina istoimene sorte čiji su roditelji Cabernet Sauvignon i Grenache noir sa vinograda primorkog regiona na nadmorskoj visini 700m. Suvo vino odnjegovano u hrastovim bačvama najmanje 12 mjeseci, uz dodatak 10% vina Vranac, bogato plemenitim taninima, izraženim aromama maline, ribizle i kuvanog voća. Hrana koja se slaže uz marselan: Jagnjetina sa bijelim lukom i ruzmarinom, Paprikaš od svinjetine i crnog pasulja, Lagano začinjeni paprikaš sa povrćem i sočivom. Živjeli i prijatno! (ENG) Marselan is a red wine grape variety created by crossing Cabernet Sauvignon and Grenache Noir. It was first cultivated

Vranac

Vranac Vranac je autohtona sorta grožđa, smatra se najznačajnijom sortom grožđa u Crnoj Gori. Od ove sorte se proizvode suva vina jedinstvenog ukusa i karaktera. Zrna su velika i tamno obojena. Ukus vina je suptilan i pun, gubi oštrinu i razvija duži i uglađeni finiš. Vranac izuzetno dobro podnosi hrast i starenje u boci. Nakon godinu ili dve starenja, purpurna boja se razvij u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju kompleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke. Zahvaljujući svojoj harmoničnoj prirodi dobro se kombinuje sa drugim sortama grožđa. Hrana koja se slaže uz Vranac: ·          Dimljeno, konzervirano ili grilovano meso, ·          Salate, ·          Stari sirevi snažnih ukusa. Vranac BUK je v rhunsko crveno vino p roizvedeno od grožđa autohtone sorte Vranac, probirnom berbom iz porodičnih vinograda. Suvo vino, odležalo 12 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta. Karakterišu ga intenzivne arome crv

Chardonnay

Chardonnay (MNE) Chardonnay je sorta bijelog grožđa koja je jedna od najtraženijih na svijetu. Bolje uspijeva na siromašnom zemljištu ali se prilagođava i drugim tipovima. Daje male grozdove tanke kože. Vodi porijeklo iz Burgundije (Francuska) a danas je zastupljen u vinogradima širom svijeta. Ukus Chardonnay-a podsjeća na jabuku, dinju i ananas. BUK Chardonnay (vrhunsko suvo bijelo vino) je proizveden od grožđa istoimene sorte sa porodičnih vinograda u ataru sela Bukovika na nadmorskoj visini od 680m. Vino je proizvedeno u kontrolisanim temperaturnim uslovima i odležalo u barik bačvama američkog hrasta, što mu daje specifičnost bukea. Proizvodnja je ograničena na 1500 flaša godišnje. Služiti na temperaturi od 8 do 10 ° C. Hrana koja se slaže uz Chardonnay : Sve vrste ribe (osim one najmasnije), Riblja variva, Školjke, Masni sirevi. Živjeli i prijatno! (ENG) Chardonnay is a white grape variety which is one of the most sought after in the world. Be

Vinarija BUK/ BUK Winery

Vinarija BUK/ BUK Winery VINARIJA BUK Vinarija Buk je vinarija sa dugom porodičnom tradicijom u proizvodnji vrhunskih vina. Proizvodni asortiman vinarije Buk čine četiri proizvoda, od kojih su dva crvena vina: VRANAC (autohtona crnogorska sorta) i MARSELAN (francuska sorta nastala ukrstanjem Cabernet sauvignon i Grenache noir), bijelo vino CHARDONNAY i roze vino ROSE. Vina vinarije Buk, odležavaju godinu dana u drvenim hrastovim buradima i bačvama najpoznatijih svjetskih proizvođača (Nadalie, Radoux, Garbellotto, Seguin Moreau) od 220 do 1600 l. Glavni tehnolog vinarije Buk je Đordjije (Đoko) Rajković, bivši dugogodišnji direktor firme Plantaže 13.jul u Podgorici. Porodični vinogradi se nalaze u Crmničkom selu Bukovik (Crmnica-postojbina Vranca, najčuveniji je vinogradarski kraj u Crnoj Gori. Tu se vjekovima gaji vinova loza i proizvodi vino izuzetnog kvaliteta). Zasadi porodičnih vinograda, sa ukupno 8.000 čokota vinove loze, u kojima dominira autohtona sorta Vranac, p